Etusivu   Tapahtumakalenteri 2019   Möhkön tuotekansio   Linkit    Reissutarinoita  Mantan Kuvagalleria


Etusivu

Kahvila- ja ravintolapalvelut

Savottakahvila
Möhkön Manta

Mantan Majatalo

Ruokalista ja pitopalvelut

Mantan Luontopalvelut

Majoituspalvelut

Idän leirikoulu

Petkeljärvi Center

Möhkön ruukki

Savottakahvila Möhkön Manta/ Mantan Luontopalvelut

Leirikoulujen ohjelmavaihtoehtoja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Savottakahvila Möhkön Manta
on avoinna 
kesäkautena 2019:

1.-31.5. pe - su
klo 10-16
1.6.-31.7.
päivittäin klo 10-18
1.-31.8.
ke - su klo 10-16

Muuna aikana
sopimuksen mukaan.


Savottakahvila 
Möhkön Manta
Mantan Luontopalvelut
Mantan Majatalo


+358 40 86 16 373
mohkonmanta(at)luukku.com
www.mohkonmanta.net

Postiosoite: 
Sonkajanrannantie 35
82710 Kovero

Käyntiosoite
Möhkön Manta: 

Möhköntie 210, 
82980 Möhkö

Käyntiosoite
Mantan Majatalo: 

Koulurannantie 3 a, 
82980 Möhkö

 

Idän leirikoulu on Suomen leirikouluyhdistys ry:n jäsen!


Idän leirikoulu toimii Pohjois-Karjalassa, Ilomantsin kunnassa.  Leirikoulujemme ohjelmat pohjautuvat paikallisiin vahvuuksiin, joita ovat muun muassa alueen luonto erityispiirteineen, kulttuuri, historia, rajan läheisyys ja paikalliset elinkeinot.


Idän leirikoulun toimijat tarjoavat kukin oman osaamisensa leirikouluryhmien käyttöön. Ohjelmakokonaisuudet muodostamme kunkin ryhmien toiveiden mukaan tehden yhteistyötä monien Ilomantsilaisten toimijoiden kanssa. Järjestämme erimittaisia leirikoulukoulukokonaisuuksia lyhyistä päiväohjelmista viikon mittaiseen täydenpalvelun kokonaisuuksiin.

Toimijan nimeä klikkaamalla pääset tutustumaan Idän leirikoulun eri toimijoiden palvelukuvauksiin. Jokaisen tahon omat kotisivut aukeavat alla olevista linkeistä omiin ikkunoihinsa. 

Tutustu tarjontaan ja pyydä tarjous!

Savottakahvila Möhkön Manta/
Mantan Luontopalvelut

Möhkön Ruukki
Tuija Lauronen
puh. 040  861 6373
mohkonmanta(at)luukku.com
www.mohkonmanta.net
Ulla Vartiainen
puh. 050 409 8825
mohkonruukki(at)ilomantsi.fi
www.mohkonruukki.fi

 

PETKELJÄRVI CENTER

Petkeljärven kansallispuistossa sijaitsevassa retkeilykeskuksessa leirikoululaiset majoittuvat mukavasti 4-8 hengen huoneissa ja retkeilykeskuksen ravintolassa täyttyvät vatsat makoisalla kotiruoalla. Saunan lauteilla on hyvä huuhtoa pois päivän pölyt ja kesäisin voi vaikka pulahtaa vilvoittelemaan järven aaltoihin. Heti retkeilykeskuksen ovelta avautuvat upeat harjumaiset erämaisine metsineen ja runsaine vesistöineen.

Opastuskeskuksen hirsirakenteisessa päärakennuksessa toimii viihtyisä nykyaikaisella keittiöllä varustettu kahvila-ravintola. Vuodepaikkoja on 48 majoittujalle. Rakennukset omistaa Metsähallitus, joka on vuokrannut tilat ravintola- ja majoituspalveluita tuottavalle Petkeljärvi Centerille, Nina Tähdelle.

Majoitustilojen yhteydessä on pienimuotoinen luonto-opastuskeskus, sekä reilusti av-välinein varustettua luentotilaa. Retkeilymajatyyppisessä majoituksessa huoneet on mitoitettu 4-8 henkilölle
(10 x 4 hh ja 1 x 8 hh) Suihku- ja wc-tilat sijaitsevat käytävällä. Opastuskeskuksessa on huomioitu liikuntaesteisyys. 

Alueen rakenteita ovat myös uusi erillinen rantasauna, tilava tulistelutupa ja n. 3 km opastuskeskuksesta sijaitseva metsänvartijan maja. Majalla on tupa, kaksi kamaria ja rantasauna. 

Opastuskeskuksen pihasta lähtevät opastetauluilla varustetut erimittaiset luontopolut, jotka kiertävät kansallispuiston alueella. Pihapiiri on tasaista ja kuivaa kenttää, joka sopii hyvin erilaisiin ulkopeleihin ja –liikuntaan. Alueella on runsaasti sotahistoriallisia kohteita viime sotien ajalta.

Varsinainen kansallispuisto on kooltaan Suomen pienin, n. 6 neliökilometriä ja maastoltaan se on helppokulkuista harjumaastoa.  

Takaisin sivun alkuun.

 

MÖHKÖN RUUKKI

Möhkön ruukki tarjoaa tuhdin paketin alueen historiaa. Museon näyttelyt kertovat monipuolisesti ja elävästi Möhkön kylä jo koko alueen rikkaasta historiasta. Oppaan johdolla leirikoululaiset voivat tehdä aikamatkan rautaruukin ajoilla 1850-luvulle, miettiä millaista olisi ollut elämä sotavuosien aikaan ja suurten savotoidenkin aika tulee tutuksi.

Möhkön järvimalmia jalostanut rautaruukki rakennettiin 1850-luvun tienoilla keskelle erämaata Möhkönkoskien partaalle. Rautaruukin mukana syntyi ja kasvoi Möhkön kylä.

Nykyisin kylä on vireä matkailu- ja kulttuurikohde aivan Venäjän rajan läheisyydessä. Alueella on tehty paljon entisöintitöitä. Mielenkiintoisia  tutustumiskohteita ovat ruukkimuseon monipuolisten näyttelyiden lisäksi mm. entisöity kanava sulkuineen, masuunien rauniot ja sepänkäsipaja.

Alue on sotahistoriallisesti ainutlaatuista, alueelta löytyy sekä talvi-, että jatkosodan aikaisia kohteita.

Kylän halki virtaa Koitajoki, missä sijaitsee Möhkönkoskien virkistyskalastusalue nuotiopaikkoineen. Kokoontumistiloina löytyy suurienkin ryhmien tarpeisiin kylätalo Ruajetuvalta,  ruukkimuseolta ja juhlalavalta. Kesäaikana Möhkön kylällä on runsas kulttuuri- ja tapahtumatarjonta. Kesäteatteriesitykset, raudanvalmistus perinteisin menetelmin harkkohytillä, ruukkipäivät ja konsertit kuuluvat joka kesäiseen tarjontaan.

Laajan kylän alueella on myös toimiva kyläkauppa, lomakylä, huoneistohotelli. Möhkön kylän ja Petkeljärven Retkeilykeskuksen välinen matka on maanteitse 12 kilometriä.

Takaisin sivun alkuun.

 

SAVOTTAKAHVILA MÖHKÖN MANTA / MANTAN LUONTOPALVELUT

Mantan Luontopalveluiden oppaat ovat leirikouluryhmien mukana päivittäin koko ohjelman ajan. Alueen luontoon pääsee tutustumaan vaikkapa vaeltaen, meloen ja kalastaen. Yhdessä laitetaan eräruokia, opitaan erä- ja luontotaitoja, tutustutaan alueen kasvillisuuteen, eläimistöön ja muuhun luontoon. Savottakahvila Möhkön Manta tarjoaa maukasta kotiruokaa ja kahvilan myymälässä voi tehdä ostoksia itselle tai viemisiksi kotiin.

Möhkön ruukkimuseon alueella, Koitajoen rantatörmällä palvelee asiakkaitaan vanhassa savottalaisten asuntoproomussa sijaitseva savottakahvila Möhkön Manta. Mantan palveluihin kuuluvat oman keittiön kahvioherkut ja savottahenkiset maukkaat kotiruuat. Myynnissä on paikallisten käsityöläisten tuotteita ja matkamuistoja. Proomusta löytyy myös tilaussauna.

Mantan luontopalvelut tarjoavat aitoja luontokokemuksia ikään ja kuntoon katsomatta. Teemme ponttoonialuksella luonto- ja kalastusretkiä ikiaikaiseen Nuorajärven Jänissaareen, missä sijaitsee Mantan luontoleiri. Matkaa Jänissaareen on Möhköstä noin 10 kilometriä. Jäiden aikana matka taitetaan moottorikelkan reellä, hiihtäen tai kävellen. Teemme lauttaretkiä aina Petkeljärven Retkeilykeskukseen saakka. 

Leirikouluryhmille järjestämme erilaiset luonto-opastukset, maastoyöpymiset, varusteet ja ruokailut maastossa. Toimimme oppaina myös retkillä, jotka suuntautuvat muihin Ilomantsin alueen kohteisiin. Paikallinen opas siis mukana kaikkien leirikoulupäivinä toteutettavien retkien aikana.

Takaisin sivun alkuun.

 

ESIMERKKEJÄ OHJELMAVAIHTOEHDOISTA:

 • Metsä- ja luontopäivä Petkeljärven kansallispuistossa. 
  Päivän teemoina ovat luonnontuntemus, ympäristö, metsä ja kestäväkehitys. Päivän aikana liikutaan Petkeljärven kansallispuiston alueella luontoa tutkien ja rastitehtäviä ratkaisten. Ruokailut tapahtuvat maastossa ja Petkeljärven retkeilykeskuksen ravintolassa.

 • Ruukki- ja savottapäivä Möhkössä.
  Päivän aikana tutustutaan Möhkön ruukkikylään. Ruukin näyttelyt kertovat rautaruukin elämästä, sota-ajasta ja suurista savotoista oppaan johdolla ja visaisia rastitehtäviä ratkaisten. Lounasruoka nautitaan Savottakahvila Möhkön Mantalla ja päivälliselle palataan majoituskohteeseen.

 • Kalastus- ja luontopäivä Petkeljärvellä.
  Erilaisiin kalastustapoihin ja -välineisiin tutustuminen. Käytännössä kokeillaan ongintaa ja vetouistelua. Lisäksi käydään läpi kalalajeja ja kalojen käsittelyä aina ruuaksi asti. Ruokailut tapahtuvat maastossa ja Petkeljärven retkeilykeskuksen ravintolassa.

 • Melonta- ja vaelluspäivä Petkeljärvellä.
  Päivän aikana toteutetaan vaellus patikoiden ja meloen Petkeljärven kansallispuiston alueella. Lounasruokailu toteutetaan maastossa ja päivälliselle palataan majoituskohteeseen. 

 • Yön yli seikkailu Nuorajärven Jänissaareen.
  Retkellä vietetään kaksi päivää ja yksi yö Möhkön Mantan luontotukikohdassa Nuorajärven Jänissaaressa harjoitellen erätaitoja.  Siirtymiset saareen tapahtuvat turvallisella tasapohjaisella ponttoonialuksella. Saaressa yövytään jurttateltassa ja pikkuteltoissa. Ruokailut retken aikana tapahtuvat maastossa.

 • Kulttuuri - ja maatilapäivä Ilomantsissa.
  Päivän aikana tutustutaan karjalaiseen kulttuuriin Parppeinvaaralla sekä vieraillaan Anssilan maatilalla kauniissa karjalaisessa vaaramaisemassa. Anssilan maatilalla tutustutaan maatilan elämään ja eläimiin ja päästään tekemään karjalan piirakoita. Lounasruoka nautitaan Anssilan maatilalla ja päivälliselle palataan majoituskohteeseen. 

 • Idän ihmeet, päivä Hattuvaarassa.
  Päivän aikana vieraillaan Taistelijan Talolla tutustuen sotahistoriaan, ortodoksisuus tulee tutuksi Hattuvaaran kylän tsasounassa ja vierailu Manner Euroopan  itäisimmällä pisteellä Virmajärvellä kruunaa retken. Lounas ruoka odottaa rajan pinnassa Luppotuvalla ja päivälliselle palataan majoituskohteeseen. 

Takaisin sivun alkuun.