Etusivu  Ajankohtaista   Tapahtumakalenteri 2012   Möhkön tuotekansio   Linkit    Reissutarinoita  Mantan Kuvagalleria

Melonta- ja vaellusretki karjalan salomaille ja erämaavesille 29.8.-2.9.2011, tarinan on kirjoittanut Tiina Lahti

Moikka.

Ajattelin tässä kertoa meidän syysretkestä, joka tehtiin Hattuvaaran maisemiin 29.8-2.9 2011. Olimme Sokeain lasten tuki ry:n järjestämällä reissulla ja meillä oli paikallisina oppaina Tuija ja Jorma.


Reissu alkoi saapumisella Ilomantsiin ja eka yö oltiin Pääskynpesässä, joka on paikallinen kuntoutuskeskus. Siellä syötiin päivällinen, saunottiin ja tutustuttiin toiseen perheeseen, yö nukuttiin ja aamulla reissu alkoi.


Retken toisena päivänä käytiin tutustumassa Möhkön kylässä ruukkiin ja savottamuseoon, kyllä elämä oli ennen todellakin erilaista........
Petkeljärvellä juotiin päiväkahveet ja muutama piirakkakin siinä tais tulla maisteltua. Siitä olikin sitten hyvä ajella takaisin Ilomantsiin ja tavata Tuija ja Jorma Parppeinpirtillä. Siellä meille kerrottiin karjalaisesta talosta, sen erityispiirteistä ja kuuntelimme kanteleen soittoa.


Sitten "kevyen" lounaan jälkeen kamat autoon ja kohti Hattuvaaraa ja siellä Polvikosken "kämpälle". Nyt alkoi retken erämaaosuus. Polvikoskella ekana laitettiin kota pystyyn ja siihen tulet eteen. Siitä olikin hyvä jatkaa körpäkän tekoa, joka sujui kun Jorma näytti mallia ja hyvää ja maittavaa siitä tulikin.
Sauna tietysti lämmitettiin ja se olikin tosi kokemus sähkösaunaan tottuneille nuorille, saunassa oli meinaten öljylamppu ikkunan takana ja muutama kynttilä oli saunassa sisällä, mutta löylyt olivat todella mahtavat. Ehtoota oli vielä jällellä, joten tulillahan sitä istuttiin ja puhuttiin todella syvällisiä.

Aamu kun koitti, niin Tuija oli loihtinut meille aamiaisen,j olla todellakin jaksoi pitkälle päivään. Meillä oli ohjelmassa patikointia ja niin lähdettiin matkaan. Kiva oli kulkea, kun oli asiantuntevat oppaat matkassa. Ei se että osataan kulkea, vaan tiedetään myös paikasta jossa ollaan ja siitä kerrotaan meille kaupunkilaisillekin. Niinkuin mikä sieni ja marja missäkin mättäässä oli.


Sinä päivänä ruoka tehtiin autiotuvalla trangioilla, kokemus sekin meitin nuorisolle, mutta hienosti ne siitä selvis, kun Tuija auttoi. Ja taas matka jatkui, siinähän me kuljettiin seuraavalle kahvee paikalle . Sinne päästäksemme oli Koitajoki ylitettävä lautalla. Ja ei ole kahvee maistunut niin hyvältä pitkään aikaan, kuin siellä laavulla.
Takaisin Polvikosken kämpälle päästyämme sauna lämpis taas ja tuttu ehtoo rutiini toistui; ruokaa, sauna ja tulilla oloa. Mitä sitä vois enempää toivoa!

Seuraavana päivänä oli o
hjelmassa melontaa Koitajoella ja eikun matkaan! Tosin ensin saatiin tietoa miten sitä kanoottia oikeasti melotaan. Jorma meni ekaan kanoottiin Renén kanssa ja sitten oltiinkin joella. Kyllä joki maisema on ihan erilainen kun sitä kattelet kanootista ja meitin onneksi joki oli rauhallinen. Maisemat vaihtuivat hiljaksiin siinä ja sitten alettiin miettiä rantautumista. Jorma ohjas meidät todella hienolle rannalle, oli oikea "biitsi". Siinä porukalla ihailtiin luontoa ja ruokailtiin, sekä koko porukka otti aurinkoisessa säässä nokoset. Todella aika tuntui pysähtyvän siihen hetkeen.


Takaisin melottiin hiljaiseen vastavirtaan ja hienostihan sekin sujui, samoin kun kanoottien ylösnosto. Jorma haki ne sitten myöhemmin, kunhan oltiin ne ensin laitettu vetokärryyn ja siivottu. Sitten olikin saunan ja pikku hiukopalan vuoro kun olimme takaisin Polvijärven kämpällä, iltanuotiota unohtamatta ja niitä keskusteluja.

Viimeisenä päivänä Jorma vei meidät EU:n itäisimmälle pisteelle. Siellä me sitten ihmettelimme rajaa ja sitä kuinka iso Suomi oikeasti on. Ei sitä tajua, että on idempänä kuin Pietari kun siellä rajalla seisoo. Ja maisemat ne oli tosi mahtavia.
Sitten Polvikosken leirin ja kodan purku ja vähän murua suuhun, niin oltiin valmiit lähtemään kohti Hattuvaaraa ja siellä Taistelijan taloa. Siellä meille oli järjestetty esitys sota-ajasta paikkakunnalla ja kahveethan kruunas koko komeuden.

Siinä se sitten oli, lähtöporua vaille valmis retkiviikko, joka jäi ainaskin meidän perheen mieleen. Se että olet 5 päivää ilman kelloa, puhelinta ja sähköä on todellakin kokemus isolla K:lla. Tuijalle ja Jormalle ISO KIITOS, te teette työtä sydämmellä,ja sen huomaa ja siitä jää sellaset muistot, että niitä on kiva muistella täällä ruuhkassa tarpoessa.

Terveisin Tiina,Seppo,ja René

 

Takaisin reissutarinoita pääsivulle.

Takaisin etusivulle.


Savottakahvila 
Möhkön Manta
Mantan Luontopalvelut

040 86 16 373
mohkonmanta(at)luukku.com
www.mohkonmanta.net

Käyntiosoite: 
Möhköntie 210, 
82980 Möhkö

Postiosoite: 
Sonkajanrannantie 35
82710 Kovero