On hiljaista, kuulet vain luonnon

Jänissaaren luontotukikohta

Ikiaikainen Jänissaari

Mantan Luontopalveluiden  luontotukikohta sijaitsee Nuorajärven Jänissaaressa, joka on ikiaikainen leiripaikka. Saaresta on kartoitettu kivikautisia asuinpaikkoja, joten jo kivikaudella eläneet ja kulkeneet ihmiset ovat  pitäneet Jänisssaarta suojaisine poukamineen turvallisena leiripaikkana. Saaren omistaa Tornator Oyj ja olemme saaneet vuokratuksi saaresta pienen alan leiripaikaksi.

Luontotukikohtamme varustuksena on kota, lämmitettävä teltta ja ulkohuussi. Rannasta niin kodalle, teltalle, kuin vessaankin johtavat lankkusillat, joten liikkuminen onnistuu apuvälineiden ja lastenrattaidenkin kanssa helposti. Lankkusillat ohjaavat auttomaattisesti myös ihmisten kulkua ja näin ollen maasto kuluu vähemmän. Jänissaaren luontotukikohta on yrityksemme ryhmiemme käytössä, emmekä vuokraa leiriä pelkästään niin, etteivät oppaamme olisi matkassa mukana.

 

Jänissaari kutsuu luontoseikkailuun ympäri vuoden

Jänissaari on luontokohteena pienestä koostaan huolimatta monipuolinen. Saaren eteläinen kärki kurottelee matalan veden aikaan pitkälle kohti Karpanjärveä ja houkuttaa uimaria hiekkarannoillaan. Saaren pohjoispää on sekametsän peitossa ja syksyisin siellä täällä kasvavat haaparyhmät hehkuvat väriloistossaan. Sammalten ja varpujen seasta tarkkasilmäinen kulkija saattaa löytää metsänaarteina kanttarellien ja herkkutattien muodossa. Saaren vanhoissa kilpikaarnaisissa männyissä voit aika ajoin nähdä metsoja hakomassa ja usein jostain päin saarta kuuluu siipien viuhunaa ja korpin raakuntaa.

Saarta ympäröivä Nuorajärvi tarjoaa oivalliset mahdollisuudet kalastuksesta innostuneille. Talvisin narrataan ahvenia pilkkien ja etsitään isojen ahventen asuinsijoja. Kesällä ongitaan, vetouistellaan, pidetään verkkoja ja katiskoita ja iskukoukkuja. Saaliskaloista yleisimpiä ovat hauet, kuhat, ahvenet, lahnat ja säyneet. Jos ei Ahti saalista annakaan, niin syntyy aina reissuilla syntyy ainakin lennokkaita kalatarinoita.

Jänissaari on siis oikea suomalainen paratiisisaari.

Siellä edessä se siintää, retkiemme päämäärä, Nuorajärven Jänissaari.