On hiljaista, kuulet vain luonnon

Jänissaaren luontotukikohta

Ikiaikainen Jänissaari

Mantan Luontopalveluiden  luontotukikohta sijaitsee Nuorajärven Jänissaaressa, joka on ikiaikainen leiripaikka. Saaresta on kartoitettu kivikautisia asuinpaikkoja, joten jo kivikaudella eläneet ja kulkeneet ihmiset ovat  pitäneet Jänisssaarta suojaisine poukamineen turvallisena leiripaikkana. Saaren omistaa Tornator Oyj ja olemme saaneet vuokratuksi saaresta pienen alan leiripaikaksi.

Luontotukikohtamme varustuksena on kota, lämmitettävä teltta ja ulkohuussi. Rannasta niin kodalle, teltalle, kuin vessaankin johtavat lankkusillat, joten liikkuminen onnistuu apuvälineiden ja lastenrattaidenkin kanssa helposti. Lankkusillat ohjaavat auttomaattisesti myös ihmisten kulkua ja näin ollen maasto kuluu vähemmän. Jänissaaren luontotukikohta on yrityksemme ryhmiemme käytössä, emmekä vuokraa leiriä pelkästään niin, etteivät oppaamme olisi matkassa mukana.

Jänissaari kutsuu luontoseikkailuun ympäri vuoden

Jänissaari on luontokohteena pienestä koostaan huolimatta monipuolinen. Saaren eteläinen kärki kurottelee matalan veden aikaan pitkälle kohti Karpanjärveä ja houkuttaa uimaria hiekkarannoillaan. Saaren pohjoispää on sekametsän peitossa ja syksyisin siellä täällä kasvavat haaparyhmät hehkuvat väriloistossaan. Sammalten ja varpujen seasta tarkkasilmäinen kulkija saattaa löytää metsänaarteina kanttarellien ja herkkutattien muodossa. Saaren vanhoissa kilpikaarnaisissa männyissä voit aika ajoin nähdä metsoja hakomassa ja usein jostain päin saarta kuuluu siipien viuhunaa ja korpin raakuntaa.

Saarta ympäröivä Nuorajärvi tarjoaa oivalliset mahdollisuudet kalastuksesta innostuneille. Talvisin narrataan ahvenia pilkkien ja etsitään isojen ahventen asuinsijoja. Kesällä ongitaan, vetouistellaan, pidetään verkkoja ja katiskoita ja iskukoukkuja. Saaliskaloista yleisimpiä ovat hauet, kuhat, ahvenet, lahnat ja säyneet. Jos ei Ahti saalista annakaan, niin syntyy aina reissuilla syntyy ainakin lennokkaita kalatarinoita.

Jänissaari on siis oikea suomalainen paratiisisaari.

Helsinki Foundation logokuva

Helsinki Foundation haluaa ostaa Jänissaaren suojellakseen sen.

Helsinki Foundation on yleishyödyllinen säätiö, joka hankkii lahjoitusvaroin omistukseensa maa-alueita, jotka se jättää luonnontilaan. Kansainvälisesti toimiva säätiö on hankkinut maata toistaiseksi Suomessa, Virossa ja Australian Tasmaniassa reilut 200 hehtaaria. Säätiö tarjoaa yhteisöllisen tavan toimia ympäristön hyväksi. Kokonaan yksityisiin lahjoituksiin perustuva suojelutyö on erittäin tehokas tapa pitää yhdessä huolta luonnon monimuotoisuudesta ja arvokkaista hiilinieluista.

Tällä hetkellä menossa on keräys Jänissaaren ostamiseksi ja suojelemiseksi. Tämä toimi takaisi onnistuessaan Jänissaaren säilymisen luonnontilaisena. Ehkäpä sinäkin haluaisit tukea keräystä ja osallistua yhteiseen ponnistukseen? Lue lisää Jänissaareen liittyvästä keräyksestä!

Lue lisää säätiön kotisivuilta.

Siellä edessä se siintää, retkiemme päämäärä, Nuorajärven Jänissaari.